Wat zullen ze elkaar missen, Vidouche en Varjo. Donderdag komen de baasjes van Varjo hem halen. Dan is hij bijna 11 weken oud, en wordt het tijd voor zijn andere leven bij zijn nieuwe baasjes. Twee pups samen is voor de pups erg leuk, maar opvoeden is erg moeilijk! Pret hebben ze wel. Ze gaan regelmatig apart. Vidouche in een bench en Varjo in de kennel, ze putten elkaar uit en dat is niet goed voor een pup. Ook Riva is nog van de partij en wil nog graag met haar pupjes spelen. Het wordt tijd voor Varjo om naar de puppycurses te gaan en een heleboel nieuwe ervaringen op te doen.
Foto1

Foto2

Foto3

Foto4


Riva wil heus wel met al haar pupjes spelen, maar het zijn echt jonge honden geworden, de overmacht is erg groot. Maar het was mooi weer vandaag, en Riva ging met alle pupjes naar buiten. Met als gevolg dat ze allemaal op haar af stormden. Zo een goede moeder als zij is, gaf zij haar pupjes hun zin en liet zich nog een keertje pijnigen. Denk maar niet dat het fijn is van die tandjes en nageltjes als die aan je tepel bijten en krabben. Ik zie tegen Riva: “vind het nog maar een keertje goed, morgen gaan de eerste twee pupjes al weg”.

Foto5


Woensdag 25 Mei, gingen wij met alle pupjes naar de kleuterschool. Voor alle veiligheid deden we de 10 pupjes in de bench, zo hebben ze ook voor het eerst in de auto mee gereden. Gewapend met bandjes en riempjes gingen we 4 man sterk richting de kleuterschool. Nadat we de pupjes in de bench midden in de klas hadden geplaatst, en ik de kinderen een klein verhaaltje vertelde over de pupjes hebben wij het deurtje opengedaan en kwamen alle pupjes vrolijk de klas in. Wie er nou uiteindelijk het vrolijkst waren de pupjes of de kinderen? Het was een groot feest.

SONY DSC


Vanaf ongeveer 5,5 week afhankelijk van het weer gaan onze pupjes naar buiten. Opnieuw een verandering van omgeving, en de broodnodige ervaringen voor een later plezierig honden leven. Ze horen nu allerlei buiten geluiden zoals auto’s, vrachtwagens, spelende kinderen bij ons trekkers, kippen, koeien enzovoort. Ze moeten wel steeds een plek hebben om zich terug te kunnen trekken. Vanaf deze periode beginnen de pups wat meer op zichzelf te staan. Sliepen ze eerst nog op een hoopje boven op elkaar, nu gaat er steeds vaker eentje apart liggen.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Foto10

Foto11

Foto12


Nu de pupjes drie en een halve week oud zijn, is hun socialisatie periode begonnen. Het is voor de pups heel belangrijk dat ze leren wennen aan drukte. Ze krijgen speelgoed met vreemde vormen, en geluid. De mogen nu ook kennis maken met kinderen en hun nieuwe baasjes. Het is ook heel goed om nu veel met de pupjes te knuffelen, in deze fase zijn de pupjes ook bezig met het zich bekwamen in allerlei verschillende handelingen. Ze leren zich verdedigen, vluchten, aanvallen, zich onderwerpen en domineren. Kortom we raken niet uitgekeken en brengen menig uurtje door bij de pups in de ren.

SONY DSC

SONY DSC


De pupjes zijn nu 16 dagen oud, de oogjes gaan langzaam aan open en ze beginnen op een hele onbeholpen manier te lopen. Het ziet er meer uit als waggelen. Zo schattig. Ze weten nu precies aan het geluid van het hekje wanneer Riva weer in hun ren terug komt als zij even is weggeweest, en waggelen dan op hun kleine pootjes naar Riva toe. Ze beginnen dan te “blaffen” en lawaai te maken. Ook beginnen ze al flink met elkaar te spelen, en proberen ze de baas te zijn over elkaar. En er wordt al druk met de staartjes gekwispeld. Riva vind het nu ook goed als Zohreh bij de ren naar de pupjes komt kijken. Dat Jessie komt kijken is nooit een probleem geweest.

Foto15

Foto16


De pupjes zijn nu 3 dagen oud. Ze groeien goed, ze zijn gemiddeld 200 tot 250 gram gegroeid. Het zijn tevreden, knorrende pupjes.


HIEP HIEP HOERA!!!

En daar zijn ze dan! Na heel wat inspanning van Riva, geboren 10 mooie gezonde pupjes… Dat de geboorte nader bij kwam, liet Riva merken door de hele nacht van vrijdag op zaterdag onrustig te zijn, heel veel te hijgen als ik haar dan zo zag met haar enorme dikke buik voelde ik met haar mee, nee zo rond had hij van mij niet gehoeven. Maar dat heb je eenmaal niet in de hand, ’s morgends 9 April om kwart voor 6 begonnen de pers weeen en een uurtje later werd haar eerste pupje geboren. Riva deed dat heel stoer, en dat is ze de hele geboorte dag van alle pupjes gebleven.
Met tussen pozen van ongeveer anderhalf uur werden er 10 prachtige kleine pupjes geboren. Af en toe at ze wat, ging ze even plassen, en dan gouw naar binnen het lijkt alsof ze dit al meer gedaan heeft en het niet haar eerste nestje is. Ze is vreselijk lief voor haar pupjes, laar mij rustig de kleintjes voor het eerst aanleggen, en wordt niet zenuwachtig als ze allemaal beginnen te piepen. Aan het einde van de middag heeft de dierenarts Riva onderzocht en nog een prikje gegeven, om haar baarmoeder te schonen. En er zat nog 1 pupje in de baarmoeder. Hij onderzocht alle pupjes, alle pupjes zijn oke! Toen het laatste pupje eindelijk kwam had het te lang geduurd en was deze pup overleden. Riva was na alle geboortes helemaal dood moe, wat nogal logisch is dat was heel zwaar werken voor haar. Nu zondag ochtend ligt ze ziels tevreden met haar pupjes op haar veilige plekje in de keuken. En dat geluid van al die kleine pupjes, ik zou niet weten wat er mooier is. Er zal wel wat werk blijven liggen de komende weken in huis.
Agnes.

Foto17

Foto18

Foto19


Een echte ODH moet zwemmen als hij water ziet, als dan ook het zonnetje nog eens schijnt dan zijn ze verloren! en moeten ze zwemmen… PLONS! Ook al ben ik nu zo rond als een tonnetje, ik zwem nog heerlijk in het zonnetje!

Foto20


De laatste weken ben ik zwaarder geworden als ik was. Ondanks dat gaat het spelen mij erg goed af! Achter de bal aan rennen doe ik nog steeds, het gaat wat minder soepel aan als voorheen, dit weerhoud mij de pret nog niet. Met mijn moeder en zus geniet ik nog steeds.

SONY DSC


Vandaag 1 dag voor mijn derde verjaardag gaat mijn vrouwtje samen met mij naar de dierenarts. Daar moest ik op mijn rug leggen op een soort tafel, ze smeerde iets kouds op mijn buik en toen kijken ze naar een soort televisie. Mijn vrouwtje en de dierenarts werden heel erg enthousiast, het schijnt dat er kleine pupjes in mijn buik zitten! Nou begrijp ik dat ik de laatste weken niet zo veel honger heb, ik ben af en toe een beetje misselijk. Ik hoop dat ik mij morgen op mijn verjaardag wel fit genoeg voel om een extra lekkere kluif te eten, ik ben dan per slot van rekening jarig!

Foto22


Riva is gedekt door Raptor.
We wisten dat haar loopsheid er aan zat te komen. En toen het dan zo ver was ben ik samen met Riva naar Ronald en Saskia gereden. Want wat mij betreft stond het vast dat haar eerste nestje van Raptor zou worden. Een geweldige werkhond met een goed karakter en dat samen met een hond als Riva met haar gouden karakter die altijd alert is op de baas dat moeten dan toch wel geweldige honden kunnen worden. Aangekomen in Bellingwolde was de kennismaking tussen Raptor en Riva als of ze elkaar al heel lang kenden. Het was zo leuk om te zien hoe enthousiast ze samen speelden.
Na de dekking ben ik ’s avonds naar mijn overnachtings adres gegaan, daar hebben we nog een lekkere wandelinggemaakt en toen slapen. Gezellig met Riva naast me op bed. De volgende dag ben ik bij Sjoert en Anke Meijer en Woda geweest, die woonde eerst in Den Helder maar zijn kort geleden naar Heiligerlee verhuisd. We zijn heerlijk met elkaar aan de wandel geweest, ze wonen daar heel fijn. ’s Middags ging ik weer naar Ronald en Saskia en Riva was zo blij dat ze probeerde door de struiken bij Raptor te komen. Het hele feest van de vorige dag werd nog een keer herhaald. Toen Riva na afloop lag uit te puffen van alle feestelijkheden heb ik nog een hapje mee gegeten en ben toen weer riching Callantsoog gereden. En nu maar afwachten of er over 9 weken iets moois uit geboren gaat worden. Aan onze inzet en jullie gastvrijheid zal het zeker niet liggen.

Foto23